Czym wzmocnić ściankę wolnostojąca ze styropiany

Jakie materiały polecacie, a jakie nie sprawdziły się w Waszym przypadku?

Nowy
PostWysłany: 28 Lut 2011, 20:23
Witam, skleiłem sobie wolnostojącą ściankę z płyt styropianowych. Teraz zastanawiam się czym ją wzmocnić żeby ją później pomalować i żeby dzielnie służyła. Pewnie trzeba będzie użyć siatki wzmacniającej teraz kwestia na co ją przykleić, jak wykończyć kanty, żeby było to w miarę wytrzymałe i łatwe w wykonaniu dla osoby bez doświadczenia.
Awatar użytkownika
Administrator
Miejscowość: Wawka
PostWysłany: 28 Lut 2011, 20:44
Do wszystkiego są odpowiednie materiały. Czyli - siatka z włókna szklanego plus narożniki z siatką. Wszystko zatopić w kleju do siatki. Nie powiem żeby to było łatwe dla kogoś kto tego nie robił, ale skoro ściankę postawiłeś to dasz radę :)
Zapraszam do rejestracji na forum.

Remonty mieszkań w Warszawie

Nowy
PostWysłany: 01 Mar 2011, 09:13
No sklejenie płyt nie było zbyt skomplikowane :mrgreen: . A co później dac na ta siatkę zeby mozna było to normalnie pomalowac emulsja ??? Gips ::)
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 01 Mar 2011, 17:40
Tak - warto wyszpachlować całość.

Nowy
PostWysłany: 10 Mar 2011, 09:15
Siatka juz zatopiona w kleju i teraz myslę, zeby rzucic druga warstwe kleju i póxniej to dotrzeć teraz dwa pytania.
Co zrobic, zeby kanty/roki były ładne bo mimo usilnych starań nie ma idealnego równego kantu????
Jak taki klej docierać, jak wyschnie później polać woda i na mokro taką siatka jak do gipsu ???
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 10 Mar 2011, 11:18
Kanty/ rogi będą proste jak dasz narożniki aluminiowe. Są specjalne z siatką z włókna szklanego do takich zastosowań. A z docieraniem może być problem, gdyż klej po zaschnięciu jest dość twardy. Lepiej przyłożyć się podczas naciągania i później resztę "przykryć" szpachlą.

Nowy
PostWysłany: 10 Mar 2011, 12:42
Dałem parę tych narożników ale tez efekt nie był taki jak oczekiwałem, cięzko pokryć tak żeby to aluminium się. zatopiło, ręsztę próbowłaem zrobic normalnie z kleju a wyszło to również średnio.
Dzisiaj będę próbował doszlifować trochę pierwszą warstwę i zrobić drugą korygujacą bo jeszcze mi zostało tego kleju a jutro jak wyschnie będę próbował rzucić chyba na to szpachlówke polimerową bo samym klejem wiele nie zdziałam.

Szpachklówka polimerowa z tego co czytałem będzie chyba najlepsza?? Mam nadzieje ze jest bardziej plastyczna niz klej, łatwiej ja się rwóna, modeluje i nakłada ???? Czy proponujesz cos innego???
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 10 Mar 2011, 13:48
Zdecydowanie łatwiej się takim materiałem pracuje. Czy polimerowa - moim zdaniem każda szpachla byłaby dobra.
Polimerową na pewno nie wyrównasz większych nierówności, chyba że na kilka razy.
Zapraszam do rejestracji na forum.

Remonty mieszkań w Warszawie

Nowy
PostWysłany: 10 Mar 2011, 14:50
To która szpachla w takim razie była by najlepsza do wyrównania powierzchni i jednoczesnia łatwa do nakładania, modelowania ??
Awatar użytkownika
Administrator
PostWysłany: 10 Mar 2011, 20:13
Do modelowania na pewno nie. Do ostatecznego wyrównania - tak. Maksymalna warstwa to może ze 3 mm w zależności od producenta.

Wróć do Materiały

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość