Moja siostra kilka miesięcy temu wyprowadziła się z domu
Meble do swojej kuchni zamówiła na aukcji
Szwagier miał duże problemy ze złożeniem, w efekcie zaangażował kilku kolegów
Moje pytanie czy opłaca się składać meble do kuchni?
Czy nie jest tak, że lepiej wynająć do tego ekipę?
Czy opłaca się składać samemu meble?
22 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
Witam, ja też się zastanawiam na podobną sprawą z tym że chciałbym dopiero zabudować kuchnię i tu pytanie: lepiej zamówić u stolarza na wymiar czy kupić gotowe elementy i walczyć z montowaniem mebli kuchennych w pocie czoła?
|
|
|
Dokładne czytanie instrukcji plus trochę zacięcia technicznego, pamiętać o zasadzie nie na siłę i każdy jest w stanie przy pomocy drugiej osoby złożyć każdy mebel.
Na marginesie kiedyś moja żona zmuszona okolicznościami złożyła komodę Zapraszam do rejestracji na forum.
Remonty mieszkań w Warszawie |
|
|
To chyba były najlepsze porady remontowe na tym forum.
Czyli wykaż się inicjatywą, a wykonasz każdy remont. Dzięki za mobilizację, następnym razem sama spróbuje coś złożyć;) |
|
|
Jeśli facet potrafi składać takie meble, to pewnie że się opłąca. Ja sam wszystkie meble składam, bardzo to lubię. Do tego zawsze otwieram piwko i praca idzie przyjemniej. Do każdych mebli jest instrukcja obsługi jak je złozyć, łatwizna. Firma, za złożenie mebli weźmie 10% wartości ceny mebli - moim zdaniem nie opłaca się.
|
|
|
Opłaca się tylko, jeżeli naprawdę umiesz to zrobić. Jeżeli ma się dwie lewe ręce i same chęci lub co gorsza naciski rodziny
Nasz sąsiad wszystkie meble w domu robił samodzielnie, wyglądają cudnie, ale ma do tego smykałkę. My nie ryzykowaliśmy. Samodzielnie zmontowaliśmy proste regały na książki ale bardziej zaawansowane meble zostawiliśmy dla fachowców. |
|
|
Ciekaw jestem ile taki fachowiec wział za skałdanie mebli? Moim zdaniem lepiej wziać kogoś z rodziny, może być przy tym świetna zabawa przy okazji. wierzcie mi, składanie mebli nie jest trudne, trzeba tylko dobrze przejżeć instrukcję obsługi. Ja zawsze przez słądaniem, wszystko sobie dokładnie układam, śróbki itd. To mi dużo pomaga. A i wiadomo, potrzeba jest też druga osoba do przytrzymania jakiś części mebli
|
|
|
Skladanie mebli a montaz ich w kuchni to 2 rozne sprawy:P
Skladanie jest bardzo proste jednak jak zamawiacie juz gdzies te meble to patrzcie na rodzaj okleiny(najlepiej pcv), szafki gorne najlepiej na wieszakach montowane na listwie, a szafki dolne na legulowanych nozkach do ktorych pozniej mozna domowic odpowiednie cokoly. |
|
|
Samodzielne złożenie mebli to bardzo prosta sprawa pod warunkiem, że są dobrze zrobione. Tanie meble chińskiej produkcji często są zwyczajnie krzywe, mają byle jak nawiercone otwory, brakuje śrubek itp. ale to jest skrajna sytuacja, z reguły złożenie mebli to bułka z masłem, trzeba tylko umieć czytać instrukcję montażu.
|
|
|
Bywalec
Zawsze sam składam meble, nawet nie pomyślałem o tym aby komuś zapłacić za to. Przecież jest wszystko ładnie napisane co z czym złozyć. Jeśli masz wiertarke, klej i wszystko co potrzebne to bez problemu złożysz sama.
|
|
Meble składa się raz na jakiś czas, dlatego poświęcenie temu choćby 2 dni nie przeraża mnie. Tak ma być. Czasami pomoże mi szwagier lub żonka. Może być przy tym niezła zabawa.
|
|
|
Składam kuchnie codziennie zarabiając w ten sposób na życie za granicą. Nie jest to jakaś praca szczególnie trudna, myślę że jest to w stanie zrobić każdy kto posiada dwie ręce i jakieś narzędzia. Pytanie czy mamy czas na to, jeśli tak to do dzieła zabawa gwarantowana . Problemy mogą pojawić się z chwilą gdy mamy ochotę połączyć nasz blat kuchenny bez użycia listwy a wiec w sposób który wymaga specjalistycznego sprzętu, inny mniejszy problemik to chęć posiadania listew ozdobnych na górze kuchni i u dołu. Wszystko jest zależne od tego jak widzimy naszą kuchnie i jaki mamy na nią budżet. W zależności od tego z jaką kuchnią mam do czynienia zajmuje mi postawienie jej od jednego dnia do nawet dwóch tygodni. Moja rad co do tego czy opłaca się składać samemu meble hm... wszystko jest zależne od tego jak czujemy się na siłach i jaka nas satysfakcjonuje jakość końcowa,jeśli wydajemy sporą kasę na zakup warto jednak dołożyć jeszcze na kogoś z doświadczeniem, w przypadku gdy jest ona prosta nie ma to znaczenia można złożyć z instrukcją , zawsze będzie z tanich materiałów mniej precyzyjnie wykonana aczkolwiek gdy mamy " szwagra " który zna się na rzeczy nie marnujmy czasu i nerwów bo on bardzo pomorze a trzeba pamiętać że nawet z najtańszej kuchni da zrobić się cudeńko.
|
|
|
Ze skłądaniem mebi to jest tak, że z pierwszymy będziesz się meczył, a reszta pójdzie już łątwiej. Najgorszy jest początek i załapanie instrukcji. Najlepiej wszystko sobie dobrze poukłądać, popostawiać obok siebie, te rzeczy które mają byś złączone.
|
|
|
wszystko zależy od tego jakie to meble, bo jeśli na zamówienie to jednak lepiej żeby to fachowcy robili
|
|
|
Nowy
lepiej zamowic meble pod wymiar .poruwnywalna jest cena mebli gotowych a mebli pod wymiar do tego meble beda dopasowane idealnie do naszej kuchni , mozna zaprojektowac meble do naszego użytku tak jak nam pasuje a w sklepie sa modele ze tak sa polki czy szafki i koniec i sie czlowiek meczy przy skladaniu . a tak projektant i projekt jest bezplatny i przywiaza do domu i zamontuja i to dobrze . ja tez mnialam wybor mniedzy gotowymi a na wymiar i wybralam na wymiar bo wyszlo mi taniej niz gotowe i to za na mowa kolezanki z pracy . zamowilam dobra solinda firme z gdanska galeria indeco . i dobrze mi pomierzyli i jestem zadowolona nie musilam martwic sie poźniej ze bede musiala je skladac . A teraz jestem zadowolona . maja 2 punktu aleja grunwaldzka leroy merlin I pietro i etc Gdańsk rzeczypospolitej .
|
22 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość